Lindart
Image default
Aanbiedingen

De basics van bouwhekken: houd je werk(plaats) veilig en praktisch

De basics van bouwhekken: houd je werk(plaats) veilig en praktisch

Als ondernemer in de bouwsector is de veiligheid van je personeel en bezoekers van groot belang. Een enorme bijdrage aan een veilige werkplek kunnen bouwhekken leveren. Maar waar begin je? Er zijn immers zoveel opties: verschillende maten, gewichten, materialen, prijzen, transportmogelijkheden enzovoorts. In deze blog zal ik de basics bespreken: hoe kun je bouwhekken veilig en efficiënt gebruiken? Waar moet je op letten als het gaat om het transporteren, plaatsen en opslaan van bouwhekken?

 

Materiaalkeuze

Een goed begin is het halve werk. En bij bouwhekken betekent dat de juiste materialen kiezen. In principe kun je kiezen uit twee soorten: stalen en kunststof bouwhekken. Stalen hekken zijn enorm stevig, maar vaak ook zwaar. Dit kan een uitdaging zijn bij het transporteren en plaatsen. Kunststof hekken zijn lichter, maar hebben iets minder draagkracht. Maak een bewuste keuze, afhankelijk van je werkzaamheden en specifieke situatie.

 

Transport

Om je bouwhekken veilig te transporteren, is het belangrijk om te denken aan de juiste middelen. Gebruik een aanhanger of vrachtwagen om de hekken te verplaatsen op de openbare weg. Maar pas op: je moet wel voldoen aan de wet- en regelgeving voor het vervoeren van deze objecten. Veelal moet je hiervoor een ontheffing aanvragen. In de auto vervoer je de hekken het beste in een trekhaakdrager of speciale transportbox. Zorg dat het gewicht van de hekken gelijkmatig wordt verdeeld.

 

Plaatsing

Waar je de bouwhekken plaatst, is volledig afhankelijk van de situatie. Houd in elk geval een minimale loopruimte van 0,80 meter tussen het hek en de bouwmaterialen aan. Het is wettelijk verplicht om voorbijgangers te beschermen tegen vallende voorwerpen vanaf de bouwplaats. Creëer daarom een veiligheidszone door de bouwhekken en eventueel extra constructies te plaatsen. Houd er ook rekening mee dat je vanwege het gewicht van de hekken niet zomaar overal op kunt plaatsen. Bouwhekken zijn het meest geschikt om geplaatst te worden op een stabiele en effen ondergrond maar kunnen ook prima gebruikt worden op een meer oneffen gebied.

 

Opslag

Het kan voorkomen dat je bouwhekken tijdelijk niet gebruikt. Je wilt je hekken natuurlijk zo opslaan dat ze geen schade oplopen en eventueel roestvorming vernieuwen. Zorg daarom dat je het hekwerk reinigt voor het opbergen. Verwijder modder en roest. Bewaar je hekken op een droge plaats, op een pallet en bedekt met zeil of een doek. Op die manier voorkom je (verdere) beschadigingen en kunnen ze langer mee.

https://bouwhekkenbelgie.be/