Lindart
Image default
Home

Wat zijn bijenbloemen?

Waarom heeft de aarde bijen nodig

Nadat bijen uit hun winterslaap ontwaken gaan ze op zoek naar voedsel. Bijen hebben de honing van bloeiende bloemen nodig, om in leven te blijven. Zij houden als tegenprestatie door bestuiving, onze planten en bloemen in stand. Zonder bijen zouden we geen noten, groenten en fruit kunnen eten. Ook om een lekker kopje koffie te kunnen drinken zijn bijen nodig. Tegenwoordig is het echter voor de doorsnee bij moeilijk om zijn voedsel te vinden. Veel tuinen worden dichtgestraat of volgegooid met grind, omdat mensen dit zo gemakkelijk vinden. Ook landbouwgif is een grote boosdoener. Voor de bijen is dit alles funest. 

Bijenbloemen

Het is goed voor de natuur, om planten en bloemen in je tuin te hebben die aantrekkelijk zijn voor bijen. Deze nuttige insecten zijn hier afhankelijk van. Omgekeerd is de mens weer afhankelijk van de bijen. 
Een aantal planten die aantrekkelijk zijn voor de bij: 

  • Duizendblad, ook voor vlinders een aantrekkelijke plant. De bloei begint in juni.
  • De dropplant die uit Mexico afkomstig is en als keukenkruid wordt gebruikt. Bloeit tot ver in oktober
  • Sieruien zijn de vroeg in het voorjaar bloeiende planten. Aantrekkelijk voor de bijen.
  • Ridderspoor, tot 90 cm opgaande plant is zeer geliefd bij de bijen
  • Zonnehoed is een echte vrolijke zomerbloeier, die in elke tuin een plekje zou moeten hebben
  • Lavendel, zowel voor bijen als mensen een aantrekkelijk bloeiende en geurende vaste plant.

Bijen in de tuin

Het is echt zinvol om planten en blije bloemen in je tuin te zetten die bijen een handje helpen om in leven te blijven. Het is misschien leuk om een bijenhotel op een zonnig plekje in je tuin op te hangen. Vooral voor kinderen erg leerzaam. Bijen zijn gek op een rommelig hoekje. Met wat dode stengels, dood hout, steentjes en zand is dit snel gecreëerd. Gebruik in ieder geval nooit geen gif!