Lindart
Image default
Home

Deel 2: Welke soorten woningen bestaan er allemaal?

Het belang van een eigen woning wordt soms niet ingezien. Een woning geeft rust en onderdak. Het is jouw plekje. Er zijn veel verschillende soorten woningen. Voorbeelden zijn een rijtjeshuis, herenhuis en studio. In deze blog leer je meer over de soorten woningen die er bestaan. In een ander artikel werd er al een deel benoemd. In deze tekst zullen de overige woningen behandeld worden.

 

Eengezinswoning, bovenwoning en benedenwoning.

Het gaat om een eengezinswoning als de woning bedoeld is om bewoond te worden door één persoon en eventueel het gezin van deze persoon. Boven of onder de woning bevinden zich nooit andere woningen. De toegang van de eengezinswoning ligt direct aan de openbare weg. Je noemt een woning een bovenwoning wanneer het zich op de bovenste verdieping van een gebouw met meerdere woning bevindt. Het zijn vaak huizen waarvan de woonlagen zijn verdeeld in aparte woningen. Het kan zo zijn dat een bovenwoning uit meerdere verdiepingen bestaat. Alle woningen hebben vaak een gemeenschappelijke gang en voordeur. Een benedenwoning is net als een bovenwoning onderdeel van een huis met meerdere woningen. In dit geval bevindt de woning zich echter op de begane grond. Vastgoed onderhoud is mogelijk voor een benedenwoning en bovenwoning.

 

Een flat

Er zijn verschillende soorten flats. Zo heb je een corridorflat, portiekflat en galerijflat.

Een corridorflat is een woning in een gebouw met meerdere woningen. De voordeur komt uit op een centrale gang. Deze gang is aan de binnenkant van het gebouw. Verder is er dus een portiekflat. Je hebt het over deze flat wanneer je het over een woning in een gebouw met meerdere woningen hebt. De voordeur komt dan uit op een gemeenschappelijk trappenhuis. Dit trappenhuis is afsluitbaar. Een portiekflat is kleiner dan een corridorflat. Er is hierdoor geen sprake van een gang, maar alleen van een trappenhuis. De laatste flat is een galerijflat. Bij dit soort flats bevinden de woningen zich in een gebouw met andere woningen. De voordeur komt uit op een loopgang. Deze loopgang ligt aan de buitenkant van de woning.

 

Bungalow, herenhuis en villa

Het laatste gedeelte bestaat uit een bungalow, herenhuis en villa. Een bungalow is een woning, die bestaat uit één verdieping. De verdieping bevindt zich altijd op de begane grond.

Wanneer er een eengezinswoning met meerdere verdiepingen is, is er sprake van een herenhuis. Een huis is een herenhuis door de statige en luxe uitstraling. Vaak zijn het grote woningen met hoge plafonds. Je vindt herenhuizen in grote steden zoals Den Haag of Amsterdam. De laatste woning is een villa. De definitie hiervan is niet altijd makkelijk.

Een villa is een vrijstaand huis met meerdere verdiepingen en veel grond eromheen. Vaak zijn grote mooie tuinen kenmerkend voor een villa. Een technisch vastgoedbeheerder weet er alles van.

http://laan35.nl