Lindart
Image default
Internet

Wordt Java nog gebruikt in 2020?

In 2020 is de programmeertaal Java 25 jaar geworden. Het betekent dat Java vrij oud is volgens de normen voor een programmeertaal. Dat is een van de redenen waarom je je kunt afvragen of Java nog steeds een veelgebruikte taal is en of een op Java gebaseerde applicatie die vandaag de dag is gemaakt, de komende jaren nog steeds concurrerend zal zijn. Lees verder om de antwoorden te vinden.

Het begin van Java

Java is een programmeertaal en computerplatform van hoog niveau, ontwikkeld door Sun Microsystems in 1995. Sindsdien is de taal regelmatig geüpdatet met Java SE 14.01 als laatste versie op dit moment, uitgebracht in maart 2020.

Op basis van de voordelen van Java heeft het een grote populariteit verworven en zijn er meerdere configuraties gebouwd voor verschillende soorten platforms, waaronder Java SE voor Macintosh, Windows en UNIX, Java ME voor mobiele applicaties en Java EE voor bedrijfsapplicaties.

Met het groeiende belang van web-based en mobiele applicaties is Java vandaag de dag de basis voor de meeste netwerkapplicaties en wordt het beschouwd als nuttig voor scripting, web-based content, bedrijfssoftware, games en mobiele applicaties.

Java gaat met de tijd mee

Na een levensduur van 25 jaar doet Java het erg goed. Meer dan 90% van de Fortune 500-bedrijven gebruikt deze taal en de TIOBE-index noemt Java de populairste programmeertaal ter wereld. De Java-taal evolueert om bij te blijven met technologische innovaties en software-ontwikkelingstrends. Het wordt vaak gebruikt in verschillende segmenten van softwareontwikkeling, waaronder web- en mobiele ontwikkeling, en trending technologieën als big data, IoT (Internet of Things), blockchain en kunstmatige intelligentie (KI).

In 2018 is Java overgestapt op een nieuwe releasecyclus van 6 maanden. Voorheen werden er elke twee tot drie jaar nieuwe versies van Java uitgebracht, terwijl we soms zes tot zeven jaar moesten wachten op een nieuwe release. Maar vanaf Java 10 komen er elk jaar in maart en september nieuwe releases uit, waardoor de Java-community aan de top van de innovatie staat.

Natuurlijk blijft het aantal banen voor Java-ontwikkelaars wereldwijd groeien. Vandaag de dag zijn er wereldwijd bijna 8 miljoen Java-programmeurs. En dit is een van de belangrijkste redenen waarom veel organisaties voor deze taal kiezen in hun ontwikkelingsprojecten. Een uitgebreid personeelsbestand maakt het voor bedrijven gemakkelijk om goed gekwalificeerde en toch betaalbare Java-ontwikkelaars te vinden.

Waarom is Java zo populair?

Een van de belangrijkste redenen waarom Java zo populair is, is de platformonafhankelijkheid. Programma’s kunnen op verschillende soorten computers draaien; zolang de computer een Java Runtime Environment (JRE) heeft geïnstalleerd, kan er een Java-programma op draaien.

De meeste typen computers zullen compatibel zijn met een JRE, inclusief PC’s die op Windows, Macintosh-computers, Unix- of Linux-computers, en grote mainframecomputers, evenals mobiele telefoons draaien.

Omdat het al zo lang bestaat, zijn enkele van de grootste organisaties ter wereld gebouwd met behulp van deze programmeertaal. Veel banken, retailers, verzekeringsmaatschappijen, nutsbedrijven en fabrikanten gebruiken allemaal Java.

Java wordt meer gebruikt in je dagelijks leven dan je denkt. Het wordt gebruikt op populaire websites die je vaak gebruikt, zoals Google, YouTube, LinkedIn, Amazon en eBay. Daarnaast heeft Java een sterk ontwikkeld stappenplan met continue vooruitgang op het gebied van veiligheid en prestaties.

Door de kracht van Java, het gebruiksgemak, de cross-platform mogelijkheden en de veiligheidskenmerken is het een taal bij uitstek geworden voor het leveren van wereldwijde internetoplossingen.

Java feitjes

1. We weten allemaal dat Java zeer populair is, maar kunnen we het kwantificeren? Ten eerste, er zijn meer dan 9 miljoen Java-ontwikkelaars in de wereld, en het wordt meer dan een miljard keer per jaar gedownload.

2. Minecraft is een van de populairste videogames aller tijden. De maker, Notch, schreef het spel voor het eerst in Java, simpelweg omdat het de programmeertaal was die hij comfortabel kon gebruiken. Nadat Minecraft was overgenomen door Microsoft, bracht de nieuwe eigenaar een versie uit in C++.

3. In 2010 lanceerde Oracle 2 rechtszaken rond het gebruik van Java in Android-besturingssystemen ter waarde van 8,8 miljard dollar. De zaak werd uiteindelijk beslecht in 2016 ten gunste van Google en vandaag de dag draait meer dan de helft van alle smartphones op Android-systemen.

Java in het IoT en andere trending niches

Volgens het IoT Developer Onderzoek kiezen ontwikkelaars van embedded software-oplossingen voor IoT-apparaten Java als de belangrijkste programmeertaal op dit gebied. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is de hoge overdraagbaarheid van de Java taal. Aangezien Java draait in de JVM (Java Virtual Machine), kunnen ontwikkelaars eenvoudig Java code overbrengen naar alle chips, apparaten of software pakketten met de voorgeïnstalleerde JVM.

Ook veel andere populaire en trendzettende niches hebben te maken met Java. Ontwikkelingsprojecten in big data, augmented reality, robotvoertuigen en cloud computing vertrouwen voor een groot deel op de Java-code.

Experts over de toekomst van Java

Deskundigen op het gebied van softwareontwikkeling bevestigen dat Java in de nabije toekomst een van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld zal blijven.

De taal en haar frameworks maken het mogelijk om software te bouwen die schaalbaar, zeer veilig en krachtig is, wat de drie pijlers zijn van moderne toepassingen. Java-frameworks bieden uitstekende ondersteuning voor geavanceerde streaming apps door middel van reactieve functie. Ze bieden ook robuuste functionaliteit voor het gebruik binnen de nieuwste cloud computingmodellen – serverloze en FaaS-apps. Java en op Java gebaseerde raamwerken zullen leidend blijven in de wereldwijde praktijk van back-end ontwikkeling.

Talen zijn moeilijk te veranderen, dus Java zal blijven leiden. Het zal interessant zijn om te zien of andere talen de Java Virtual Machine (JVM) gaan gebruiken. Niet alleen JVM-dialecten zoals Scala en Kotlin, maar ook andere talen met een eigen gebruikersbasis, zoals Ruby, JavaScript of Python.

Moet je Java kiezen voor je volgende ontwikkelingsproject?

Ondanks het feit dat Java 25 jaar oud is, is het nog steeds goed gesteld met Java, en de ontwikkelaars van Java hebben alle reden om optimistisch te zijn over de toekomst. Gezien het feit dat Java een belangrijk onderdeel is van de ontwikkeling in veel IoT, KI, big data en blockchain projecten, is het eerlijk om te zeggen dat Java vandaag de dag bijdraagt aan het aanjagen van IT-innovaties. Mocht je op zoek zijn naar professionele Java-consultancy of je project willen ondersteunen met geavanceerde Java-expertise, dan helpen onze geselecteerde Java-architecten en -ontwikkelaars je graag.