Lindart
Image default
Woning en Tuin

Wat is een dompelpomp en hoe werkt het?

De dompelpomp wordt ook wel een klokpomp genoemd en wordt volledig ondergedompeld in water om te worden afgezogen. Deze pompen worden ingezet in situaties waarbij sprake is van overstromingen, zoals stijgend grondwater in kelders, ondergelopen boten of overstroomde gebieden. Dompelpompen zijn er in verschillende uitvoeringen en onderscheiden zich vooral op het gebied van het te verpompen water, bijvoorbeeld schoonwater dompelpompen, die gebruikt worden voor regenwater. Andere modellen zijn afvalwaterdompelpompen die water kunnen verwerken dat zand, grond en residu bevat, of heavy-duty modellen die zelfs grovere materialen kunnen verwerken, zoals grote vaste deeltjes. 

Hoe werkt een dompelpomp?

De pomp heeft aan de onderzijde een aanzuigrooster waardoor het water direct in de pomp wordt gezogen. Het water wordt vervolgens via het pomplichaam naar de persaansluiting geleid, waardoor het water de pomp kan verlaten. Aan de afvoeraansluiting is een afvoerslang of buis bevestigd zodat het water kan worden afgevoerd. De pomp kan geheel of gedeeltelijk in water worden ondergedompeld omdat hij zichzelf koelt met het water dat hij verpompt. Als gevolg hiervan kan drooglopen een dompelpomp beschadigen. Dit is de reden waarom geen enkele dompelpomp in staat is om een ​​oppervlak volledig te legen in automatische modus (met behulp van een vlotter), maar sommige modellen kunnen dit in handmatige modus doen. Ze lopen zo leeg dat er maar een paar druppels moeten worden gedweild. In principe is dit het meest eenvoudige model in deze categorie waterpompen. De slang wordt op de pomp geschroefd.

Welk type dompelpomp moet ik kopen?

Er zijn verschillende soorten dompelpompen die eenvoudig kunnen worden aangepast aan het type water/vloeistof dat verpompt moet worden. Als een ruimte bijvoorbeeld helemaal droog moet worden gemaakt, is een dompelbadpomp perfect voor de klus. Soms zijn deze ruimtes zeer beperkt qua afmeting en daarom zijn er speciale interne vlotters/vlotterschakelaars ontwikkeld zodat de pomp automatisch kan blijven werken. Ook deze pompen zijn klein van formaat gehouden zodat ze in een opvangput kunnen worden geplaatst. Een ander specifiek model in deze serie is de zoutwater dompelpomp. Ze worden vaak gebruikt op boerderijen voor het afvoeren van fecaliën en er zijn veel aanvullende oplossingen voor problemen met deze situaties. Omdat fecaliën bijtende stoffen bevatten die de pomp en zijn rubberen afdichtingen kunnen aantasten, zijn deze speciale dompelpompen volledig beschermd tegen deze stoffen.