Lindart
Image default
Home

Betongarage als autoberging

Een groot deel van de Vlaamse woningen heeft een oprit met aan het uiteinde een garage. Tot op heden konden we deze garages opdelen in twee groepen: enerzijds de gemetste garages in baksteen en anderzijds de houten variant. Maar vandaag is er nog een derde alternatief: prefab betongarages. Deze nieuwe variant wint in sneltempo aan populariteit omdat ze handige voordelen biedt.

Wat is een prefab betongarage?

Een betongarage is volledig opgebouwd uit betonplaten. Het wordt in een fabriek in mallen gegoten en nadien met behulp van een vrachtwagen in één stuk naar de klant gebracht. Hoewel betongarages geprefabriceerd zijn, zijn er toch verschillende mogelijkheden om deze te personaliseren.

Wat zijn de voordelen?

Het belangrijkste voordeel van een prefab garage in beton is de snelheid waarmee deze wordt opgebouwd. Het zware werk gebeurt in de fabriek. Na het transport is er nog max. 1 dag nodig om de garage bij de klant te installeren. Die installatie gebeurt op een ter plaatse gegoten fundering. De plaatsing gaat dus veel sneller dan het metselwerk of schrijnwerk van een klassieke garage. Die tijdswinst is voor veel mensen een overtuigende factor bij de aankoop van een nieuwe garage.

Nog een ander voordeel is de duurzaamheid. Beton is een heel sterk materiaal dat lang meegaat. Ten opzichte van een houten garage is de levensduur vele malen langer. Verder is er ook geen (of amper) onderhoud nodig. Hout moet je na enkele jaren opnieuw opschuren en schilderen, dat is bij een betongarage helemaal niet nodig.

Enkele of dubbele betongarage

Aparte garageboxen in beton zijn makkelijk naast elkaar te plaatsen. Dat is erg handig bij grote projecten, zoals een apartementsgebouw. Sommige aanbieders, zoals Betonal in Breendonk, hebben ook extra grote modellen die plaats bieden aan twee auto’s.

Personalisatie

Zoals ik hiervoor al eens heb laten vallen, kunnen deze prefabgarages makkelijk gepersonaliseerd worden. Zaken die je zelf kan kiezen zijn:

  • Afmetingen
  • Kleur buitenkant
  • Type poort (kantel- of sectionaal)
  • Kleur poort
  • Aantal lichtpunten
  • Aantal stopcontacten

Het afgewerkt product is op verschillende vlakken personaliseerbaar. Je kan dus makkelijk een garage samenstelling die aan jouw wensen en behoeften voldoet.

Andere toepassingen betongarages

De overgrote meerderheid van de kopers gebruikt hun betongarage om auto’s in te plaatsen. Doch zijn er nog andere toepassingen mogelijk. Deze garage kan ook dienst doen als tuinberging. Met haar rechte lijnen is het een mooi modern tuinhuisje. Ook voor bedrijven zijn betongarages een mogelijke oplossing om bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen op te bergen.