Lindart
Image default
Home

Buitenspelen is belangrijk!

Buitenspelen is gezond voor kinderen. Bewegen op een natuurlijke manier helpt om op normaal gewicht te blijven, het bevordert de lichamelijke motoriek en het leert kinderen op jonge leeftijd hoe met elkaar om te gaan. ‘Gewoon’ buitenspelen maakt kinderen sociaal sterker. Nederlandse ouders vinden buitenspelen voor hun kinderen belangrijk. Uit Europees onderzoek blijkt dat we hierin koplopers zijn. Tegelijkertijd is er steeds minder veilige ruimte om te spelen. Per kind was er in 2006 ongeveer vier vierkante meter speelruimte.

Op jonge leeftijd (4 – 6 jaar) is de motoriek van kleuters in ontwikkeling. Jonge kinderen hebben weinig besef van gevaar en kunnen impulsief reageren. Daarom is toezicht en begeleiding belangrijk, vooral bij buitenspelen met houten buitenspeelgoed. Wijs kinderen op risico’s, maar verbied niet te veel. Binnen een vertrouwde- en begrensde omgeving kunnen ze dan goed zelfstandig spelen. Favoriet bij de kleuters is water, zand en natuurlijke materialen, klim- en speeltoestellen en stoepkrijt.

Zodra ze iets ouder zijn (6 – 9 jaar), gaan ze opzoek naar hun motorische grenzen om deze te verleggen. Ze zijn zich bewuster van wat wel en niet mag, maar hebben wel duidelijke afspraken nodig over hoe ver en hoe lang ze zonder toezicht van huis mogen. Voorkeur gaat uit naar voetbal, fietsen, skaten, spelletjes, speeltuinen met bijvoorbeeld houten schommels en jeugdlandjes.

Zodra ze nog wat ouder zijn (9 – 12 jaar) willen ze vaak zelfstandiger op pad en gaat het steeds meer om anderen ontmoeten. Ook wordt het verschil tussen jongens en meisjes groter. Hoe verder ze van huis mogen, hoe belangrijker de afspraken zijn. Het liefst gaan ze naar de fietscross, een voetbalveldje of braakliggend terrein.

Een aantal tips zijn; maak vooraf duidelijke afspraken over (tot) waar en hoe lang uw kind mag buitenspelen. En bij wie uw kind (ook) kan aankloppen in geval van nood. Laat kinderen zich vooral veilig voelen en lekker spelen.

http://www.beeldacademy.nl/