Lindart
Image default
Home

Zweedse aanpak

Als we denken aan de landen Denemarken, Noorwegen en Zweden denken we eigenlijk meteen aan scandinavisch design. Maar dat lijkt voorlopig veranderd. Want als we nu denken aan Zweden, denken we aan het merkwaardige beleid omtrent het virus dat ze op het moment voeren. Want waar de hele wereld besluit om in lock down te gaan en mensen dus zoveel mogelijk thuis te houden, willen ze daar in Zweden niks van weten. In Zweden zijn de scholen nog open, gaat iedereen nog gewoon naar het werk en zijn zelfs de restaurants en clubs nog open voor het publiek. Dit in groot contrast tot Nederland, waar we allemaal zoveel mogelijk thuis zitten en minstens anderhalve meter afstand houden. En dan in Nederland nog een van de mildere landen. Er zijn ook landen waar de mensen echt alleen in uiterste noodgevallen hun huis mogen verlaten.

Waarom lijkt Zweden hiervoor te kiezen? De meest logische reden is hun vertrouwen in hun gezondheidszorg. Net als in Nederland denken ze dat het virus toch het overgrote gedeelte van de bevolking wel zal besmetten, en zij denken dat het niet uitmaakt of dat nu gebeurt of later. Zij denken namelijk dat ze genoeg IC-bedden om de piek, zelfs zonder maatregelen, aan te kunnen.

Dit vertrouwen komt omdat Zweden een zeer socialistisch land is, waar heel veel tijd en geld besteedt wordt aan de verzorging van de zwakkeren in de samenleving. De ziekenhuizen hebben dus veel personeel, materiaal en mogelijkheden om de klap dat het virus slaat, adequaat op te vangen.

Het moet nog blijken of deze scandinavische stijl van omgaan met het virus effectief is. Dat zullen we over een paar jaar pas weten. Veel omringende landen wantrouwen het beleid voorlopig in ieder geval, en sluiten dus de grenzen. Maar dat fenomeen zien wij ook tussen Nederland en België.

https://www.moosefarg.nl/