Lindart
Image default
Home

Rieten daken; vraag en antwoord

De woning te laten stijgen in waarde klinkt voor elke eigenaar als muziek in de oren. De aanschaf van een rieten dak zal deze verandering werkelijkheid maken. Echter zijn er veel vragen die tijdens de overweging beantwoord moeten worden door een definitieve beslissing.

Hoe lang gaat een rieten dak mee?

Een gemiddeld rieten dak heeft een levensduur van 25 tot 30 jaar. Het kan voorkomen dat een dak zelfs 50 jaar lang de kwaliteit behoudt. De levensduur van een rieten dak wordt beïnvloed door een aantal factoren. De belangrijkste factor is de drogingstijd van het riet. Hoe sneller het riet droogt, hoe kleiner de kans is dat algen en mossen zich aan het rietpakket hechten. De dakhelling, het onderhoud en de hoeveelheid licht en lucht om de woning zijn factoren om de drogingstijd van het riet te beïnvloeden. De algemene regel, gezien de dakhelling, is; hoe steiler het dak, hoe langer het meegaat. Dit komt doordat een grotere hellingshoek sneller vocht en water afvoert. Het licht en de lucht zullen zorgen door een snellere droging dankzij de zon en wind. Een regelmatig onderhoud zal nodig zijn om het dak in optimale conditie te behouden. Kleine schades zullen verholpen worden en algen en mossen zullen worden verwijderd.

Wat kost een rieten dak?

De kosten van een rieten dak schommelen rond de €90 tot €110 per m2, inclusief de arbeidskosten van de rietdekkers. De prijs van het dak zal tot stand komen door het type riet, de bereikbaarheid van uw dak, aantal ramen en de nodige onderhoud.

Is het gemakkelijk brandbaar?

Tegenwoordig zijn er veel nieuwe technieken die toegepast worden om de brandbaarheid van het riet drastisch te verminderen. Zo worden er coatings gebruikt die als brandvertragers dienen. Bij een schroefdak wordt het riet niet rechtstreeks op een gesloten ondergrond bevestigd, waardoor er geen luchtspouw of een andere mogelijke opening plaatsvindt onder het rietpakket.

http://rietwerk.nl