Lindart
Image default
Home

Thuis in de tuin & uw paarden zonder stress. Paardenvliegen vang je met een goede dazenval

De zomer van 2017 is in volle gang maar ook de insecten zoals dazen en horzels zijn ruim aanwezig. 

 

Met mooi weer kun je paard of pony buiten zetten. Echter is het wel zo dat wanneer het mooi weer is, insecten ook actief zijn. Insecten kunnen een grote plaag zijn voor je paard of pony. Je kan hierbij denken als paardenvliegen zoals de regendaas en paardendaas maar ook horzels en gluten kunnen voor aardige hinder zonder in uw tuin en bij uw paarden. Wil je helemaal goed voorbereid je paard buiten kunnen zetten, lekker in de tuin zitten of aan uw zwembad liggen zonder dat de last heeft van deze bijtende insecten? Lees dan snel verder.

De minimale basis benodigdheden voor de paarden weide.

Een paard kun je niet zomaar in een weiland zetten. Hiervoor heb je materialen en spullen nodig zodat je paard of pony rustig kan grazen.

De benodigdheden voor een paarden/pony weide zijn:

  • Afrastering
  • Waterbak
  • Weidemaatje
  • Vliegendeken
  • Dazenvallen ( Beste optie voor de zomer)

Dit zijn onder andere de materialen die je nodig hebt wanneer je je paard of pony in de wei wilt zetten.

Afrastering

Afrastering is belangrijk; zo raak je je paard of pony niet kwijt. Afrastering zorgt ervoor dat je paard of pony in de weide blijft staan, maar ook dat geen andere dieren bij je paard kunnen. Een goede afrastering is belangrijk; je paard moet het goed kunnen zien. Wanneer je paard de afrastering niet kan zien kan hij met rennen en gek doen door de afrastering heen gaan. Hierbij kan je paard zichzelf erg beschadigen.

Waterbak Toegang tot vers water moet altijd wanneer je een paard in de wei of paddock zet. Vers water moet je paard op elk moment van de dag kunnen drinken. Dit is zodat het paard niet oververhit of uitgedroogd raakt. Je kan er voor kiezen om een automatische waterbak in de wei te plaatsen; hier drinkt je paard uiten zal dan zichzelf weer voorzien van vers water. Een gewone grote emmer of kuip kan ook, je moet er dan wel op letten dat je de waterbak tijdig bijvult.

Weidemaatje Een paard mag niet alleen in een weide staan. Een paard is een kudde dier en leeft niet alleen. Het is ook vastgesteld dat een paard niet alleen mag staan in de wei. Het maakt niet uit welk dier je bij je paard in de weide zet, dit kan een pony zijn, een ander paard, maar ook een geit bijvoorbeeld. Let er alleen wel op dat wanneer je een weidemaatje bij je paard zet dat ze ook goed met elkaar overweg kunnen. Ook moet je er op letten (vooral bij geiten) dat ze de staart niet gaan aanvreten. Voor elk paard of pony moet er een maatje zijn, hierdoor zal je merken dat je paard een stuk vrolijker, relaxter en gemoedelijker is.

Vliegendeken We komen aan bij het stukje over insecten. Insecten kunnen veel stress opleveren voor paarden of pony’s. Een vliegendeken is een lichte deken met hele kleine gaatjes erin. Deze deken houdt geen warmte, kou of regen tegen maar wel insecten. Een vliegendeken kun je kopen in verschillende varianten: met hals, met hoofd, met buikflap en met staartflap. Dit zijn meestal optionele opties wanneer je een vliegendeken wilt kopen. Een vliegendeken heeft de functie als een soort beschermdeken voor je paard; de insecten kunnen niet meer bij de huid van het paard en hem of haar dan ook niet meer steken of bijten. Dit geeft veel rust.

Dazenval ook wel dazenvanger voor in de weide helpt stress te voorkomen bij uw paarden

Een dazenval is gemaakt voor een weide of paddock. Een dazenval is bijna onmisbaar wanneer je je paard of pony buiten wilt zetten. Een dazenval zorgt ervoor dat de insecten bij je paard wegblijven (met name dazen). Maar hoe werkt dit dan? Een dazenval werkt als volgt. Een daas is een insect die bloed bijt bij paarden, pony’s, mensen en ander vee. Dit bloed heeft de daas nodig om zich voort te kunnen planten. Wanneer een daas bijt spuugt hij een stofje in de wond zodat het bloed niet stolt. Hier komen ook die grote bulten vandaan. Een daas jaagt met infrarode ogen en komt af op warmte en beweging. Een dazenval heeft een grote zwarte bal, een standaard, een opvangbakje en een mantel (een kap). De bal wordt warm in de zon en beweegt zachtjes met de wind mee. Hierdoor denkt de daas dat de zwarte bal een prooi is en komt op de zwarte bal af. Eenmaal aangekomen op de bal merkt het dat het geen prooi is en wil wegvliegen. Een daas kan alleen omhoogvliegen dus komt automatisch in de mantel terecht die uitmond in het opvangbakje. Zo zit de daas gevangen.

Je hebt heel veel verschillende soorten dazenvallen, maar de meest bekende zijn:

 

De dazenval die hierboven beschreven is de; Kerbl Taon x dazenval , H-trap en de Loer. De dazenval van Sticky Trap werkt op een andere manier.

Werking Sticky Trap dazenval

Het principe van de Sticky Trap dazenval is hetzelfde als bij de andere dazenvallen, het enige grote verschil: het plakt en is goedkoop. De dazenval van Sticky Trap werkt als volgt: je neemt een zwarte emmer en hangt deze op, daarna smeer je er Sticky Trap dazenvallenlijm op en vangen maar! Doordat de zwarte emmer warm wordt, en de daas deze aanziet als prooi vliegt het naar de emmer toe. Eenmaal op de emmer aangekomen blijft het vastplakken in de lijm; de daas is gevangen. Veel mensen hebben de dazenvallenlijm al geprobeerd en hier heb je enkele ervaringen en reviews over dazenvallenlijm van de gebruikers.

Video van de dazenval met lijm en een zwarte emmer

Sticky Trap dazenvallen lijm producten

De dazenvallenlijm die je goedkoop kunt kopen en een dazenval mee maakt wordt uitgebracht door Sticky Trap. Sticky Trap heeft de dazenlijm ontwikkelt en is vrij van pesticiden en eco vriendelijk. De lijm van Sticky Trap gaat (gesmeerd op een emmer) 12 tot 20 weken mee en garandeert een hoge vangst van dazen. De lijm heeft na genoeg geen bijvangsten en is regen/water bestendig. Ook is de lijm hitte bestendig tot wel 80 graden, een bal of emmer wordt maximaal 55 graden in de zon.

De producten van Sticky Trap zijn:

0,5 L verpakking maak je 10 vallen klaar 1,5 L verpakking maak je 30 vallen klaar 3,5 L  verpakking maak je 70 vallen klaar

Bij de producten van Sticky Trap zit altijd een folder waarin nog eens kort uitgelegd wordt hoe je zelf een dazenval kunt maken, hoe deze werkt en beantwoord alle overige vragen. Wanneer je een goedkope oplossing wilt om al paard te beschermen tegen insecten (dazen), kies dan voor de dazenvallen lijm van Sticky Trap.

https://dazenvanger.nl