Lindart
Image default
Home

Zonnepanelen: heb jij ze al?

Zonnepanelen zijn de laatste jaren flink in opkomst. Dit komt door verschillende redenen, omdat zonnepanelen goed zijn voor het milieu en daarnaast ook nog goed zijn voor je portemonnee. Hierbij een aantal redenen waarom en hoe je zonnepanelen het beste kunt plaatsen. www.zonnepanelengids.com geeft advies over de volgende elementen.

Zonnepanelen kopen

Wanneer je er over nadenkt om zonnepanelen te gaan kopen is het belangrijk dat je eerst alle informatie over zonnepanelen gaat verzamelen. Zo kom je namelijk niet voor verassingen te staan. Er zijn online vele websites te vinden die je informatie kunnen verschaffen. Het is niet voor niets dat er zoveel websites zijn, aangezien het een complex aanschafproces is waarbij je rekening moet houden met verschillende elementen. Denk bijvoorbeeld aan waar je zonnepanelen wilt plaatsen en van wat voor materiaal je je zonnepanelen wilt.

Plaatsen van zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen kan op verschillende locaties op en rond het huis. Het meest voorkomende is dat zonnepanelen worden geplaatst op daken van huizen. Hierbij moet je wel kiezen tussen zonnepanelen op het dak of zonnepanelen in het dak. Zonnepanelen op een plat dak is ook geschikt, maar je moet dan wel een speciale onderconstructie laten plaatsen, zodat de zonnepanelen de juiste richting en hellingshoek hebben richting de zon. Je kunt zonnepanelen zelf plaatsen wanneer je genoeg technische kennis hebt, maar in de meeste gevallen word er een professionele installateur ingeschakeld. Het scheelt natuurlijk wel in de kosten wanneer je de zonnepanelen zelf installeert, maar de veiligste keuze is meestal om professionele hulp in te schakelen. Houdt er wel rekening mee dat het meest geschikte dak een dak is dat gericht staat op het zuiden en dat er geen elementen (zoals bomen, of schoorstenen) aanwezig zijn die schaduw kunnen creëren op de zonnepanelen.

Materiaal zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen worden gemaakt van drie verschillende soorten materiaal. Monokristallijn zonnepanelen zijn in staat om het beste zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Daarnaast zijn monokristallijn zonnepanelen ook visueel het meest aantrekkelijk. Ze hebben een gladde, egale uitstraling die meestal een donkerblauwe of zwarte kleur hebben. Polykristallijn zonnepanelen zijn in Europa ook populair en dat komt door de scherpe prijs. Ze zien eruit alsof er glasscherven in zitten en de oorzaak daarvan is dat het koelingsproces van het silicium (hoofdbestandsdeel van zonnepanelen) versnelt word. Hierdoor zijn de zonnepanelen goedkoper, maar kunnen ze minder elektriciteit produceren. Dunne film zonnepanelen heeft iedereen wel al een keer gezien. Je kunt ze namelijk ook vinden op rekenmachines. Dit materiaal levert in vergelijking met monokristallijn zonnepanelen of polykristallijn zonnepanelen veel minder stroom. Het is daarom niet gebruikelijk om dunne film zonnepanelen op het dak te leggen. Je zou veel dakoppervlak moeten hebben om je hele huis te voorzien van stroom.