Lindart
Image default
Home

Deurklinken: de jaren ’30 zijn weer helemaal terug!

We zien het tegenwoordig weer steeds vaker: jaren ’30 deurklinken. Deze interieurbeslag is kenmerkend, want allen bevatten ze een tonvorming handvat. Daarom kregen deurklinken uit de jaren ’30 vaak de naam ‘ton-model’. Dat betekent dat het handvat gemaakt is van zwart hout of hoorn en is afgedicht met een einddopje.

Tegenwoordig komt de stijl uit de jaren ’30 weer helemaal terug. Modern is mooi, maar ook retro is een steeds vaker geziene stijl. Daarom zijn de deurklinken uit omstreeks 1930 opnieuw ontworpen en worden ze geproduceerd van geborsteld nikkel of brons antiek. Het handvat zelf, is net als uit de vroegere tijden, gemaakt van ebbenhout. In dit artikel nemen we een aantal jaren ’30 deurbeslag door.

De kunst van ebbenhout

De meeste handvaten uit de jaren ’30 waren in die tijd gemaakt van ebbenhout. Het kenmerk van ebbenhout is dat deze van nature echt zwart is. Dit houdt werd gebogen en op die manier om de klink bevestigd. Omdat de buiging wat weg heeft van een ton, noemen professionals dit vaak het ‘ton-model’.

Deurgreep

Tegenwoordig zijn deurgrepen met het ton-model nog steeds te koop. Deze kan onder meer geplaatst worden op een bijhorende schuifdeur. In die tijd waren schuifdeuren erg gewild. Het handvat is gemaakt van ebbenhout en pakt goed vast door zijn hoogte.

Keukengreep

Meer dan 80 jaar geleden waren er maar weinig woningen die een open keuken hadden. Daarom werd de keuken vaak gescheiden van de hal en de woonkamer door er een deur tussen te plaatsen. Daarmee kwam ook de ‘keukengreep’ in opkomst. Door een ebbenhouten keukengreep aan de keukendeur te plaatsen, is het hele huis in één stijl te brengen.

WC-sluiting
Ten slotte staan we nog even stil bij het kleinste kamertje in huis: het toilet. Zelfs bij de toiletdeur kunnen we nog een jaren ’30-stijl toepassen. Zo kunnen we het handvat aanpassen met een ebbenhouten deurgreep en bovendien is een WC-sluiting met hefboom een goede aanpassing. Bij het omdraaien van het slot verandert het label dan naar ‘vrij’ of ‘bezet’. Door de deurgreep, keukengreep en WC-sluiting allen dezelfde stijl te geven, krijgt het huis een echte retro en chique uitstraling.

http://www.deurklinken.com