Lindart
Image default
Home

De werking van een warmtepomp

 

Een warmtepomp is een soort vervanging voor de CV ketel. Het voordeel van de warmtepomp is dat er minder brandstof gebruikt hoeft te worden voor het verwarmen. De cv ketel moet namelijk gas verbranden om zo water te verwarmen dat dan via straling warmte af kan geven. De warmtepomp onttrekt warmte uit een bron en geeft deze warmte door. Dat gaat allemaal door middel van een koudemiddel. Hieronder een uitleg van de verschillende stappen in een warmtepomp. Hieronder wordt de warmtepomp uitgelegd ten voorbeeld van een lucht warmtepomp.

 

Het opvangen van lucht

De eerste stap van de werking van een warmtepomp is het opvangen van lucht. Lucht bevat, zelfs in de winter, thermische energie. Deze energie kan opgevangen en gebruikt worden en dat is precies de grondslag van de warmtepomp. De lucht loopt langs een koudemiddel. Het koudemiddel is een speciaal soort vloeistof die bij hele lage temperatuur al kookt en verdampt. Het koudemiddel vangt de warmte uit de lucht op, verdampt dan en loopt naar door naar de volgende stap van de warmtepomp.

 

Het koudemiddel verder verwarmen

Het koudemiddel is nu wat verwarmd maar nog niet genoeg om daadwerkelijk de ruimte te verwarmen. Daarvoor moet het eerst de volgende stap doorlopen, dat is de compressor. Daarin wordt de druk van het gas verhoogt en daarmee ook de temperatuur. Daarmee is het koudemiddel inmiddels warm genoeg om de ruimte te verwarmen.

 

Het verwarmingssysteem

De volgende stap in de warmtepomp is het verwarmingssysteem. Dit kan een radiator zijn maar er zijn ook andere mogelijkheden voor. Via straling wordt nu de warmte afgegeven en koelt het koudemiddel weer enorm af. Maar het is nog steeds te warm om weer warmte uit de lucht te halen. Daarom moet het nu condenseren en langs een expansievat lopen. Zo wordt de druk, en de warmte verlaagd. Dan is het koudemiddel weer koud genoeg om warmte uit de lucht te onttrekken en kan de cyclus weer opnieuw beginnen.